oleh:
Nor Fatiehah bt Mohd Nor
Mika
d’ Vintage merupakan nama yang masih baru dalam industri perniagaan di kawasan
pantai timur. Satu nama yang asing bagi sesetengah individu yang masih belum
mengenali tentang kewujudan sebuah kedai makan yang beri nama Mika d’ vintage.
Mika
merupakan sebuah kedai makan yang diusahakan oleh pengusaha muda iaitu Rose
Azmera Abdul Aziz, 28 yang juga merupakan seorang isteri dan ibu kepada seorang
anak. Mika d’ Vintage terletak di sekitar kawasan Pasir Mas, Kelantan.
Pada
asalnya, Mika merupakan nama kepada anak pengusaha itu sendiri yang diberi nama
Rayyan Mikail dan diambil singkatan kemudian digabungkan dengan unsur klasik
menjadikan sebuah nama yang menarik serta senang disebut.
Mika
merupakan sebuah kedai makan yang berkonsepkan English Classic. Dimana pengusaha kedai telah memperkenalkan
restoren mereka dengan mempamerkan gambar-gambar dinding yang berkaitan dengan
sesuatu yang mempunyai unsur klasik.
Selain
dari mempamerkan imej yang klasik, mika juga telah menggunakan segala jenis
barangan seperti pinggan, gelas dan sebagainya yang mempunyai bentuk-bentuk
yang klasik yang boleh menjadi tarikan kepada orang ramai.. hal ini telah
menambahkan lagi keaslian klasik yang mereka cuba pamerkan.
Kata
beliau, “ saya memilih imej klasik kerana saya dan suami melihat klasik
merupakan satu yang unik dan jarang diminati oleh orang muda, jadi kami cuba
untuk menonjolkan imej klasik melalui perniagaan kedai makan”.
“ Kami telah memerhati bahawa di negeri
Kelantan jarang untuk orang menemui kedai makan yang mengenakan imej klasik
ini. Selain itu, kami juga lebih suka membeli barangan yang berunsurkan vintage.” ujarnya lagi.
Tambah
beliau, masakan yang di ketengahkan ialah berkonsepkan barat yang bersesuaian
dengan imej restoran mereka dan mereka telah mendapati bahawa masakan barat
telah menjadi pilihan ramai pada waktu malam.
Walaupun
mereka terkenal dengan masakan barat, mereka tetap tidak lupakan masakan
tradisional yang menjadi pilihan kepada warga emas yang mengunjungi restoran
mereka. Antara masakan tradisionalnya ialah nasi kerabu, nasi berlauk, nasi
dagang dan beberapa lagi menu yang lain. Manakala masakan barat pula ialah
chicken chop, chicken grill, meatball, chicken popcorn, chicken wing, lamb chop
n grill dan lain-lain.
Dari
segi minuman pula, mereka menyediakan air yang berasaskan buah. Yang paling
menjadi pilihan ramai ialah air yang dikenali sebagai “mango jug”. Keaslian air
dari buah mangga sebenar telah berjaya memikat hati pelanggan untuk terus
singgah di Mika. Mereka menggunakan sebiji mangga dalam setiap gelas yang
dihidangkan. Selain itu, air yang menjadi tarikan ialah ribena longan dan
fruity dinasour.
Menurut
Zaidi, 24, “ini merupakan restoren
pertama yang menggunakan konsep klasik di Pasir Mas, setakat ini bagi saya
ianya berjaya menarik hati orang ramai termasuk saya untuk terus mengunjugi
Mika.
Tambahnya,
“ keenakan rasa samada dari segi masakan barat mahupun tradisional mampu
menambat hati setiap orang yang datang. Setiap butir nasi yang dimakan,
lebih-lebih lagi nasi kerabu amatlah terserlah kelembutan dan kesegaran,”
katanya.
Pelanggan
yang sedang menikmati kepelbagaian jenis menu di mika d vintage
No comments:
Post a Comment