Oleh:
Maizatolelyza bt Mohd Termedzi
Ibu
kepada tiga anak ini sanggup menyahut cabaran mengukuhkan ekonomi keluarga sejak
tahun 2009 lagi dan mampu menempa nama di utara semenanjung pada masa kini.
Walaupun
hanya memiliki pendidikan tingkatan lima dan tidak mempunyai sebarang
pengalaman dalam bidang perniagaan, Maznah Ahmad kini mampu menarik nafas lega
atas kejayaan usaha titik peluhnya memperoleh pendapatan sehingga mencecah RM
10,000 sebulan.
Perniagaan
makanan tradisional yang beroperasi di Kg Padang Siding, Arau Perlis, dimulakan
dari rumah dan berjalan dengan lebih maju lagi apabila berjaya memiliki sebuah
kilang kecil.
Antara
produk yang dihasilkan oleh DEEMAZ Enterprise ialah kuih bahulu, karas, sepit,
kerepek pisang, dan pelbagai variasi kuih-muih tradisional lain. Kuih bahulu DEEMAZ
seringkali menjadi pilihan masyarakat tempatan kerana menawarkan pelbagai
perisa yang mendapat permintaan yang tinggi terutamanya pada musim perayaan.
Pemilik
produk DEEMAZ itu sendiri melalui pelbagai cabaran sepanjang mengusahakan kuih-muih
tradisional tersebut. Namun, tahap kecekalan yang tinggi beliau mendorong untuk
meneruskan bidang perniagaan tersebut demi mengukuhkan ekonomi keluarga.
“Suatu ketika dahulu saya pernah hidup susah. Lantaran
itu saya terpaksa memikirkan inisiatif lain untuk memajukan perniagaan dengan
menggunakan resipi turun-temurun di samping menawarkan beberapa perisa yang
diminta oleh pelanggan,” luah Maznah Ahmad, 44.
Menurutnya,
tiada kesudahan jika hanya menunggu bantuan atau pertolongan daripada pihak
tertentu.
Dengan
berkongsikan pengalamannya dalam dunia keusahawanan, Maznah berkata, seorang
usahawan yang berjaya perlu mempunyai sifat dan nilai seperti berani mengambil
risiko, berfikiran terbuka dan inovatif untuk terus menapak dalam bidang
keusahawanan ini.
Katanya,
jika sebelum ini beliau hanya bekerja sambilan di sebuah pasar raya di Arau untuk
mencari duit tambahan, kini beliau nekad untuk meneruskan menjalankan
perniagaan kuih-muih sehingga jenama DEEMAZ dikenali di kawasan utara
semenanjung.
“Seawal
pagi selepas solat Subuh, saya mula masuk ke dapur untuk menyiapkan bahan untuk
membuat kuih sebelum dihantar kepada pelanggan atau dijual di kawasan
berdekatan.”
“Pada mulanya saya tidak pernah menjangka
penerimaan produk-produk yang dihasilkan semakin mendapat permintaan
masyarakat. Disebabkan keunikan perisa kuih bahulu yang dihasilkan di samping
menawarkan harga yang berpatutan, saya kini mampu memiliki lima cawangan di
seluruh Perlis dan Kedah,” katanya.
Tambahnya,
untuk mendapatkan kemudahan mengenai perniagaan, saya turut mengikuti kursus
yang ditawarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.
Kini
Maznah mampu menggaji beberapa orang pekerja untuk membantunya dalam membuat
dan memasarkan kuih-muih tersebut hingga ke negeri Kedah dan P. Pinang dalam
kuantiti yang lebih besar.
Selepas
enam tahun, beliau kini boleh tersenyum melihat produknya berjaya mendapat
tempat di pasaran tempatan seperti di beberapa buah pasar raya, pasar, pasar
mini serta kedai runcit.
Di
sebalik kejayaannya dalam bidang perniagaan itu, Maznah juga tidak terlepas
daripada pelbagai ujian dan kesukaran. Walau bagaimanapun katanya, beliau tidak
berputus asa dan sebaliknya menjadikan kesukaran itu sebagai panduan dan
pengajaran untuk menempa nama dan melakar lebih banyak kejayaan dalam
perniagaan.
“Saya
pernah ditipu oleh pembekal sehingga mengalami kerugian sebanyak RM 25,000, jumlah yang besar bagi
usahawan kecil seperti saya.
“Saya
juga pernah ditipu pembeli yang membeli menggunakan kaedah runcit tetapi produk
yang diambil tidak dibayar walaupun
selepas habis dijual,” katanya.
Maznah
berhasrat untuk terus memajukan produk DEEMAZ ke seluruh Malaysia. Beliau telah membuktikan bahawa sesiapa
sahaja boleh berjaya walaupun dirinya tiada ijazah atau dari golongan keluarga
ahli perniagaan. Bagi beliau kemahuan, tekad dan komitmen yang jitu telah
membawanya ke gerbang kejayaan.
Sebahagian daripada koleksi kuih-muih yang ingin
dipasarkan.