DISEDIAKAN
OLEH:
NURUL
ATIQAH BINTI SEMAIL
nurulatiqah9255@yahoo.com
BACHOK-
Negeri Kelantan merupakan sebuah negeri yang kaya dengan keunikan pelbagai
makanan tradisional seperti budu. Budu merupakan
salah satu makanan yang menonjolkan identiti negeri Kelantan. Budu merupakan sejenis pekasam yang diperbuat
daripada ikan bilis.
Pengusaha budu industri kecil (IKS)
Hamidah Mohd Amin, 40 adalah antara usahawan budu yang Berjaya mengusahakan perusahaan
budu sejak 18 tahun lalu. Beliau merupakan ibu kepada empat cahaya mata. Beliau bersama suaminya Mohd Asri Mokhtar
telah mengusahakan budu selama 18 tahun dan telah melabelkan budu keluaran
mereka dengan jenama budu cap Petai dan Pati Bilis.
pada permulaan perniagaan,beliau dan
suami telah menjalankan perniagaan kicap, namun disebabkan masalah permintaan
pasaran yang tidak begitu memberangsangkan, maka perniagaan kicap tersebut
tidak bertahan lama. Atas perniagaan
kicap yang tidak bertahan lama,beliau bersama suaminya telah bertekad untuk
memulakan semula perniagaan mereka tetapi bukan perniagaan berasaskan kicap,
sebaliknya perniagaan budu. Bermodalkan RM12,000 beliau dan suami memulakan
perusahaan budu secara kecil-kecilan.
“ Bermodalkan modal RM12,000 saya
dan suami memulakan perusahaan budu dan pada permulaan kami menjalankan secara
kecil-kecilan sebelum mengembangkannya secara komersial ” katanya.
Selain itu, budu cap Petai dan Pati
Bilis ini mendapat permintaan yang tinggi di Thailand dimana setiap musim,
Hamidah akan mengeksport budu keluaran kilang mereka ke Thailand. Di Thailand,
budu cap Petai dan Pati Bilis Berjaya memikat hati masyarakat mereka
kerana kesedapan rasa budu tersebut.
Jelas
Hamidah, rahsia kesedapan budu itu, terletak pada tempoh budu tersebut diperam
iaitu selama tiga bulan ataupun setahun, cara beliau memasak budu tersebut dan
ramuan yang dimasukkan mengikut timbangan yang ditetapkan.
Disamping itu juga, untuk memasak
budu, beliau menggunakan cara tradisional iaitu menggunakan dapur kayu. Cara memasak menggunakan dapur kayu ini
diwarisi dari arwah bapanya kerana arwah bapanya juga adalah pengusaha budu.
“ Bagi mengekalkan kesedapan budu,
saya memasak menggunakan dapur kayu kerana ia adalah cara tradisional yang saya pelajari dari arwah ayah saya dan
sehingga sekarang saya masih kekalkan cara memasak budu tersebut,” kata
Hamidah.
Cara memprosesan budu ialah
dimulakan dengan ikan bilis yang siap diproses akan digaul dengan garam dan
dimasukkan dalam bekas secara berperingkat. Selepas itu akan diperam selama
tiga bulan atau setahun. Selepas cukup
tempoh diperam, ikan bilis akan dikisar menggunakan mesin khas dan dimasak
menggunakan kawah besar dan diletakkan diatas dapur kayu. Selepas budu itu masak, produk tersebut akan
dimasukkan dengan perasa dan selepas itu, budu tersebut akan dibungkuskan
kedalam botol dan dilabelkan. Budu
tersebut dijual dengan harga antara rm 1.70 dan rm 2.
Dalam mengusahakan perusahaan budu,
bagi usahawan kecil seperti Hamidah, beliau mempunyai cabaran yang terpaksa
beliau lalui dimana beliau harus mengekalkan rasa dan mutu budu tersebut dan
beliau terpaksa bersaing dengan pengeluar budu yang lain.
Pengeluaran budu mereka mencapai
sebanyak 24,000 botol sebulan dan kadang-kadang akan berubah bergantung kepada
permintaan pembeli. Permintaan juga akan berubah jika musim cuti sekolah
mahupun selepas perayaan kerana permintaan dari masyarakat Kelantan yang pulang
ke Kelantan dan ingin membawanya ke
tempat mereka masing-masing.
Kini, Hamidah mampu tersenyum bangga kerana budu
keluaran syarikat mereka Berjaya dipasar ke seluruh negeri Kelantan terutama
dipasar-pasar besar. Selain itu, terdapat juga penjual dari luar negeri
Kelantan yang datang mengambil budu keluaran mereka untuk dipasarkan diluar
seperti di negeri Terengganu.
“ selepas 18 tahun saya mengusahakan
perusahaan budu ini, saya mampu tersenyum kerana banyak kejayaan yang saya perolehi dan saya
capai sehingga kini dan yang mampu membuat saya tersenyum bangga budu keluaran
saya mampu menembusi pasaran Thailand,” ujarnya sebelum mengakhiri perbualan.
Kini, pasaran budu keluaran syarikat
mereka dengan label budu cap Petai dan Pati Bilis berjaya mendapat nama di hati
masyarakat terutama di Thailand kerana rasa keenakan budu tersebut Berjaya
membuat masyarakat percaya pada produk keluaran mereka.
No comments:
Post a Comment