Disediakan
oleh: Ina shakina ibrahim
Email
:ieynashakina@yahoo.com
Kuah
rojak Mak Bee merupakan perniagaan warisan dalam keluarga Bibah binti Abdullah.
Kini perniagaan Kuah Rojak Mak Bee diterajui oleh anaknya Hajah Mimi binti
Ismail sejak 36 tahun pada tahun 1979 iaitu di bandar Alor Setar, Kedah.
Hajah
Mimi merupakan anak sulung daripada tiga orang adik beradik. Beliau merupakan
seorang guru sekolah rendah.
Apabila
ibunya mula sakit, perniagaan kuah rojak ini terpaksa dihentikan buat
sementara. Oleh kerana tidak mahu melihat perniagaan tersebut dihentikan,
beliau mengambil alih dengan mula belajar untuk membuat kuah rojak.
Nama
Kuah Rojak Mak Bee sebenarnya diambil sempena nama pengasasnya iaitu Bibah
binti Abdullah iaitu pengasas pertama perniagaan kuah rojak ini.
Menurut
Hajah Mimi “idea asal untuk menghasilkan kuah rojak ini adalah daripada ibu
saya sendiri. Idea perniagaan ini didorong oleh faktor kemiskinan. Bagi
menampung kehidupan kami adik beradik selepas kematian ayah, mak terpaksa
menjual apa sahaja barangan atau makanan untuk menampung pendapatan keluarga”.
“Pernah
satu ketika dahulu, sewaktu adik saya mendapat panggilan temu duga untuk
bekerja, mak sanggup menjual barang kemasnya untuk membeli pakaian yang baru
untuk adik. Oleh sebab itulah, ibu saya mula berniaga secara kecil-kecilan”,
kata beliau lagi.
Tambah
beliau lagi, “semasa arwah mak masih ada, kuah rojak ini pada awalnya dijual
secara kecil-kecilan bergantung kepada permintaan jiran-jiran terdekat sahaja”.
Selepas
kematian ibunya, beliau mula mengambil alih perniagaan kuah rojak dan mula
memasarkan produk secara meluas lagi. Produk juga mula dipasarkan ke pasaraya,
kedai-kedai di kawasan pekan dan bandar.
Selain
itu, Hajah Mimi juga mula mengadakan promosi untuk meningkatkan permintaan
terhadap produk kuah rojak. Promosi kebiasaannya dijalankan oleh pelanggan
tetap Mak Bee khususnya promosi dari mulut ke mulut.
Kemajuan
perniagaan Kuah Rojak Mak Bee juga telah memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat khususnya kepada suri rumah.
Jika dahulu, bilangan pekerja hanyalah dua orang tetapi apabila permintaan
semakin meningkat bilangan pekerja juga semakin bertambah.
Melalui
pekerjaan sampingan ini akan dapat menambah pendapatan keluarga.
Permintaan
produk Kuah Rojak Mak Bee mendapat sambutan daripada pelanggan kerana rasa kuah
rojak masih lagi sama seperti dahulu. Permintaan meningkat sekirannya musim
buah mangga di kawasan utara.
Menurut
Hajah Mimi untuk mengekalkan rasa kuah rojak seperti yang dibuat oleh arwah
ibunya, kuah rojak akan dimasak sendiri
oleh beliau.
Ini
menyebabkan proses pembuatan produk kuah rojak hanya dijalankan dirumah
bukannya dikilang. Walaupun beliau mampu untuk menyewa kilang namun disebabkan
faktor ingin mengekalkan rasa yang asli
beliau akan memasak sendiri kuah rojak tersebut.
Sepanjang
tempoh menerajui perniagaan kuah rojak, pencapaian yang telah dilakukan oleh
usahawanan kuah rojak ini ialah telah menjadikan produk Kuah Rojak Mak Bee
terkenal diseluruh Malaysia. Ini telah membuktikan bahawa faktor kemiskinan
bukan penghalang untuk berjaya.
No comments:
Post a Comment