Mohamad Hisyamudin Zakaria
Pengalaman
tidak dibenarkan menaiki pesawat komersil untuk ke China gara-gara membawa
sebotol budu berjaya memberi inspirasi kepada Mat Ismail Jusoh, 63 iaitu pengusaha
perusahaan Budu Cap Ketereh untuk komersialkan produk keluarannya dengan
mencipta pembungkusan budu dalam tiub.
Sebelum
ini kilangnya yang terletak di kampung Genting, Tumpat, Kelantan hanya
mengeluarkan produk budu dalam botol, namun selepas tercetusnya idea tersebut, maka
beliau membuat satu produk budu baru pakej baru iaitu budu dalam tiub
Inisiatif
pengeluar budu terkenal Budu Cap Ketereh tercetus menerusi inovasi yang
dibangunkan bersama Institut Standard dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia
(Sirim) serta Perbadanan Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana (SMIDEC).
Menurut
Mat Ismail Jusoh, melalui pembungkusan dalam tiub ini akan dapat menyelesaikan
masalah penggemar budu yang mahu membawa budu ketika ke luar negara kerana pek
botol memang tidak dibenarkan dibawa dalam penerbangan.
Beliau
berasa bangga atas usahanya apabila hasil jualan budunya bukan saja mendapat
permintaan tinggi dalam negara, malah akan dieksport ke luar negara dalam
tempoh terdekat. Budu tiub juga tersebut akan dieksport ke Thailand dalam masa
terdekat, menurut Mat Ismail.
Budu
dalam tiub tersebut dijual dengan harga RM1.20 setiap satu dan dihasilkan dalam
bentuk yang pekat untuk menjimatkan. Oleh itu pengguna perlu mencampurkan
sedikit air apabila ingin makan, jadi mereka boleh menjimatkan penggunaan budu
tersebut.
Menceritakan
kembali pengalaman Mat Ismail Jusoh, mulanya beliau mengusahakan perusahaan
budu Cap Ketereh pada tahun 1978, di mana perniagaan tersebut dijalankan secara
kecil-kecilan di belakang rumahnya. Apabila perniagaannya semakin mendapat
sambutan barulah beliau membina kilang untuk memproses budu.
Selepas
berpengalaman memasarkan budu di kawasan berhampiran, Ismail berjaya menerokai
perniagaan hingga ke seluruh negara termasuklah Sabah dan Sarawak apabila
beberapa pengedarnya membawa budu keluaran kilangnya ke sana.
Sikapnya
yang jujur, tidak sombong dan amanah
menjadi resepi dalam kejayaan beliau. Bagi memastikan produknya kekal lama, Mat
Ismail berkata bahan utama iaitu ikan bilis perlu dipastikan segar sebelum
diproses bersama garam, cili, asam jawa dan air manisan untuk menjadi budu.
Mat
Ismail berharap dengan pembungkusan budu dalam tiub yang moden dan bersih ini
juga akan membantu usaha menembusi pasaran antarabangsa.
No comments:
Post a Comment