Disediakan
oleh:
Nurul
Hasnizan Bt Ramali
Pelanggan
Restauran Nasi Ulam Cikgu menjamu selera
Restoran Nasi Ulam
Cikgu sememangnya terkenal di Kota Bharu, Kelantan. Nama pemiliknya iaitu Cikgu Hamid Idris
merupakan bekas Guru Ekonomi lulusan Universiti Putra Malaysia. Restoran ini
pada mulanya dibuka di hadapan Hospital Universiti Sains Malaysia ( HUSM)
Kubang Kerian semenjak 15 tahun dahulu dan dikenali sebagai Restoran Ikan
Haruan sebelum beroperasi di Kampung Kompleks Kraftangan Kota Bharu Kelantan.
Minat
Pesara Guru
Menurut Cikgu Hamid
Idris, beliau menguasahakan Restoran Nasi Ulam kerana meminati bidang
perniagaan. Minat terhadap bidang perniagaan telah tersemat dalam dirinya sebelum
memilih kerjaya Guru lagi.
Menurut,
beliau lagi, demi memenuhi kerjaya penguruan beliau terpaksa membatalkan niat
untuk memulakan perniagaan. Namun begitu, sepanjang menjadi guru beliau banyak
merancang dan mencari maklumat mengenai pengusahaan restoran makanan.
Setelah
beberapa tahun, niat untuk memulakan perniagaan telah kembali dengan dengan
adanya pelbagai maklumat mengenai. Hal ini terbukti apabila mula mengusahakan
kedai makan kecil yang dibuka di hadapan Hospital Universiti Sains Malaysia (
HUSM) Kubang Kerian sebelum dibuka di Kampung Kraftangan.
“Sepanjang
melaksanakan perniagaan Restoran Nasi Ulam ini saya menghadapi pelbagai
kekangan dari aspek kewangan, pembahagian masa dengan kerjaya guru dan tempat.
Namun begitu, hal ini tidak mendatangkan masalah bagi saya kerana ianya sebagai
cabaran dalam menempuhi dunia perniagaan yang sebenar” katanya.
Pelbagai
Aneka Makanan
Restoran Nasi Ulam
menyediakan pelbagai jenis lauk-pauk seperti ikan keli goreng berempah, ikan
keli gulai darat, asam pedas ikan patin, ikan singgan, sayur lemak campur, ayam
goreng berempah, ikan keli percik dan ikan bakar.
Selain
itu, lebih 20 jenis ulam-ulaman mentah dan celur seperti pegaga, pucuk ubi,
pucuk beko, timun, dan sebagainya. Restoran ini turut menyediakan budu,
tempoyak, sambal belacan kepada penduduk
tempatan dan penduduk luar Kelantan.
Menurut Cikgu Hamid yang juga selaku pengurus restoran, kesemua
bekalan bahan mentah diperoleh daripada beberapa pembekal tempatan sekitar
Pasir Mas, Bachok dan Pasir Puteh.
Keunikan
Restoran Nasi Ulam Cikgu
Restoran ini menjadi tarikan pelanggan kerana berada di tengah-tengah
pusat Bandar Kota Bharu. Hal ini menyebabkan restoran ini menjadi tumpuaan
utama masyarakat sekitar atau luar untuk menjamu selera kerana berada
berdekatan dengan pusat membeli belah, muzium negeri dan sebagainya.
Daya tarikan kawasan sekitar kampung kraftangan turut
menarik perhatian pelanggan kerana kawasan sekitarnya mempunyai pemandangan
yang menarik yang berkonsepkan tradisional.
Menurut Laila, 26, beliau sering berkunjung ke restoran
ini memandangkan ia berada di Bandar dan
terdapat kemudahan tempat letak kereta yang mencukupi yang di kawasan tersebut.
Cawangan baru
Dengan populariti restoran ini dan atas
permintaan pelanggan, sebuah lagi cawangan restoran ini dibuka di Taman Orkid
Tengku Anis di Pengkalan Chepa pada awal Januari 2005. Ia dikendalikan oleh
isterinya dan dibantu enam anaknya yang lain dengan 20 pekerja.
Menurutnya lagi, prinsipnya mudah iaitu mahu memberi
tumpuan kepada dua restoran sedia ada dan tidak mahu mengecewakan para
pelanggan di sini yang kebanyakannya dianggap sebagai teman karib.
No comments:
Post a Comment